DIÉTY POD LUPOU: RAW FOOD, ALEBO SUROVÉ JE ZDRAVÉ?

Autor článku: Mikuláš Mačas

Surová strava je jednou z najviac polarizujúcich. Podľa jej zástancov je surová strava ideálna pre ľudské zdravie. Na druhej strane niektorí odborníci varujú pred možnými rizikami. Je surová strava bezpečná? A môže byť pre vaše telo prospešná? Viac v dnešnom článku.

66

 

1) Čo je to surová strava

Surová strava zahŕňa konzumáciu surových, tepelne neupravených potravín. Zvyčajne pozostáva zo zeleniny, ovocia a semien, zriedkavo z mäsa a rýb. Aby sa potravina považovala za surovú, nesmie byť tepelne upravená nad 48 ⁰C, pasterizovaná alebo inak spracovaná [1].

 

2) Prečo by ste niečo také robili?

Zástancovia surovej stravy sú presvedčení, že zohriate potraviny sú zle stráviteľné, nie sú také výživné a strácajú dôležitú "životnú energiu" [2].

 Výskum ich v tom viac-menej podporuje
Niektoré potraviny prirodzene obsahujú enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu, ale väčšina z nich sa rozkladá pri teplotách nad 47 ⁰C [3]. Takže ich doslova upečiete z jedla. Telo potom potrebuje viac vlastných tráviacich látok na spracovanie potravy.

Počas varenia sa z potravín strácajú aj vitamíny C a B rozpustné vo vode [4]. Pri tepelnej úprave zeleniny ich až 60 % zmizne [5].

 Varenie jedla má však aj svoje výhody
Po prvé, je oveľa jednoduchšie sa zahryznúť, čo šetrí energiu a čas [6]. Varením sa rozkladajú rastlinné látky a škodlivé éterické oleje, čo uľahčuje trávenie a zabraňuje nadúvaniu.

Varením zeleniny zvyšujete jej antioxidačné účinky. Napríklad antioxidant lykopén sa ľahšie získava z tepelne upravených potravín ako zo surových [7]. To isté platí pre látky obsiahnuté v brokolici, mrkve a cukete [8]. V paradajkách sa celková antioxidačná kapacita varením zvyšuje až o 60 % [9].

Rozhodujúcim účinkom varenia je zničenie všetkých potenciálne nebezpečných mikróbov a parazitov. Vystavujete sa im, ak konzumujete surové mäso, ryby a vajcia. Hoci tieto potraviny možno získať v kvalite, ktorá zaručuje minimálnu kontamináciu, istota je istota.

 

3) Možné výhody surovej stravy

Vďaka vysokému obsahu zeleniny a ovocia pomáha surová strava chrániť pred srdcovými chorobami [10], znižuje riziko cukrovky [11] a môže uľahčiť chudnutie [12].

 

4) Surová strava má aj svoje riziká

Podľa niektorých štúdií majú ľudia, ktorí sa dlhodobo stravujú surovou stravou, oslabené kosti [13]. Hovorí sa aj o zrýchlenom zhoršovaní kvality zubov, pričom jedna štúdia preukázala degeneratívne zmeny u takmer 98 % účastníkov.

 

5) Ako sa stravovať

Najprv sa uistite, že aspoň 75 % vašej stravy tvoria surové potraviny alebo potraviny varené len na 48 ⁰C. Miešanie alebo sušenie je povolené.

Takto sa budete najčastejšie stravovať:

  • Ovocie a zelenina (sušené alebo rozmixované do smoothies a polievok)
  • Orechy a semená (nie pražené)
  • Ryba v kvalite sushi

V extrémnych prípadoch surové mäso a vajcia (tu si naozaj musíte dávať pozor na pôvod).
Na druhej strane by ste sa mali vyhýbať priemyselne spracovaným potravinám, obilninám, strukovinám, cukrom, alkoholu, čaju a káve.

 

Zdroje:

1) Raw Food Diet Review: Benefits, What You Eat, & More (webmd.com)

2) The raw food diet: Types, benefits, and risks (medicalnewstoday.com)

3) Transient model of thermal deactivation of enzymes (nih.gov)

4) Vitamin profile of cooked foods: how healthy is the practice of ready-to-eat foods? - PubMed (nih.gov)

5) Cooking losses of thiamin in food and its nutritional significance - PubMed (nih.gov)

6) 'Cooking as a biological trait' - PubMed (nih.gov)

7) Thermal processing enhances the nutritional value of tomatoes by increasing total antioxidant activity - PubMed (nih.gov)

8) Effects of different cooking methods on nutritional and physicochemical characteristics of selected vegetables - PubMed (nih.gov)

9) Thermal processing enhances the nutritional value of tomatoes by increasing total antioxidant activity - PubMed (nih.gov)

10) Increased consumption of fruit and vegetables is related to a reduced risk of coronary heart disease: meta-analysis of cohort studies - PubMed (nih.gov)

11) Metabolic effects of dietary fiber consumption and prevention of diabetes - PubMed (nih.gov)

12) Type of Vegetarian Diet, Body Weight, and Prevalence of Type 2 Diabetes (nih.gov)].

13) Low bone mass in subjects on a long-term raw vegetarian diet - PubMed (nih.gov)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie