Omega kyseliny

Základné supplement stravy každého aktívneho jedinca obsahujúce zdravé mastné kyseliny sa zázračných účinkom. Ich prednostné výhodou je pozitívny vplyv na regeneráciu po náročnom tréningu či aktívnej činnosti, podporujú nárast svalovej hmoty, sú výborným pomocníkom pri redukcii telesného tuku, osvedčil sa tiež ako skvelý doplnok stravy s protizápalovým účinkom, podporuje imunitu a zaisťuje tiež správne fungovanie ľudského mozgu.

Omega 3 a Omega 6 nenasýtené mastné kyseliny sú prvky, ktoré si naše telo nedokáže vytvoriť samo a preto sa tieto zdroje najčastejšie získavajú z potravy, kde v našom jedálničku nájdeme dostatok tukov (oleje, orechy, semienka), bohužiaľ zdroje Omega 3 mastné kyseliny sú v potrave obsiahnuté len veľmi zriedka výnimku tvoria tieto zdroje ako vlašské orechy, ľanový olej a šalvie semienka. Medzi Omega 3 mastné kyseliny sa radí kyselina alfa-linolénová (ALA), eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA).

ALA - je to mastná kyselina ktorej zdroje nájdeme v potrave ako sú ľanového oleja, semienok tekvice, vlašských orechov a v malom množstve aj zo sóje, olivového oleja či pšeničných klíčkov.

EPA a DHA - jedná sa o mastné kyseliny, ktoré si telo nevie vytvoriť samo a preto sa získava z potravy ako sú morské aj sladkovodné ryby a kôrovce. Z tejto skupiny získavame známy rybí tuk.

Omega 9 - jedná sa o skupinu mastných kyselín olejov (lipidov), dávno už neplatí, že táto skupina mastných kyselín je nevhodná pre naše zdravie ba naopak sú pre ľudský organizmus sú obzvlášť prospešné. Ľudské telo je dokáže syntetizovať narozdiel od omega 6 a 3.

Najväčším zdrojom omega 9 mononenasýtené kyselinou je olivový olej, makadamiový olej, mandľový olej, repkový olej, slnečnicový olej a oriešky, hydinový tuk a masť.

Výhody Omega 3-6-9

  • Zvyšujú výkon a vytrvalosť
  • Majú protizápalové účinky
  • Podporujú imunitu
  • Prispievajú k regenerácii svalového tkaniva
  • Znižujú tlak a cholesterol
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.